Tuesday, August 16, 2011

hari ke 16

kejap jer an....
sekarang da masuk hari ke 16 kita semua berpuasa...
dan hari ni jugak kat tempat ada lebih kurang 4 kematian....
alhamdulillah kan..
sebab nya Allah lebih syang kan mereka semua...


bila difikirkan balik....
kita ni patot jugak bersyukur sebabnya masih lagi bernyawa...
sebab nya Allah nak kita semua nak kita insaf...
nak kita semua kumpul sebanyak mungkin amalan 
yang ktia patot cari...




mereka yang dah pergi maknanya Allah syg kan mereka la kan....
hari ni sorang jiran ak....
baik arwahnya....bukan sengaja nak puji sebab dia dah tak da....
it just reality...

lepas tuh...
abg ak call mak ak cakap yang dia tak dpat datang ke rumah ak..
sebabnya...
ada kematian jugak dekat2 dengan rumah dia.... 
mana tak nya..its his wife's relatives yang meniggal tuh....


dan
masa dia call mak ak jugak...
dia ada bagi tau yang semalam ada kemalangan di kawasan kampungnya...
yang ni melibatkan 3 orang plajar F2...
dgr kata...budak2 ni gtau kat mak diorang yang diorang nak ke terawikh...


tp tak pergi..
then diorang xsident sesama diorang..
2 orang ninggal kat tpt xsiden tuh...
sorang lagi hospital langkawi terpaksa hantar ke hospital besar Alor Setar..
(lumrah untuk org lngkawi bila terlaru parah mangsa / pesakit akan dihantar ke Hospital Besar Alor Setar)


ermmmm....
entah la..ak dengar pon dah mula rasa takot..
sebabnya ninggal kat tpt kejadian jer...
tp semua tuh hanya dengar cerita dari orang lain...
bukan dari keluarga mangsa.....entah la...


ak siap pesan kat ank2 buah ak....
jgn bawak moto laju2...
kalau mati terus macam tu sng....
kalau melarat.... tak ke kesian kat mangsa tu sendiri n akan nyusahkan mak ayah pulak
nak kena jaga la apa la kan.....


haihhhhhhh...
entah la....bila pikirkan balik...
Allah nak amek balik brang Dia...sikit pon xda delay2...
dalam bulan puasa ni Allah pon akan tarik balik barang pinjaman dia dari kita..
sebagai umatNya kita kena la teliti balik semua tu

smua yang Dia bagi..amek balik.... bersebab kan....

terinsaf ak hari ni.....
tak kira muda ke tua ker.... sama ja.....


sama2 la kita hadiah kan Al-Fatihah kat diorang yerk.....
AL-FATIHAH.....................

2 comments:

Cik Domo said...

kite ngerri nak baca entry awak..
sbb sal xcident..t kite terbayang (fobia uhh)

nice blog! i loike..

idzanfashila said...

entry xciden. seram sjuk bce~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...