IKAN PAIS
bahan-bahan
4ekor ikan kembung
4ulas bawang merah
1biji cili merah
1 batang serai
sedikit halia
1 helai daun kunyit
1/2 s/kecil serbuk kunyit
2c/besar kelapa parut
2 keping asam keping
1 helai daun pisang
4 batang lidi
garam secukup rasa
method:
-bersihkan ikan, tos dan gaulkan dengan garam
-basuh serai,daun kunyit dan asam keping
-mayang cli dan basuh
-kupas dan basuh bawang dan halia. hiris bawang merah
dan serai.mayang daun kunyit dan hiris
asam keping
-panaskan gril. campurkan smua sayuran dgn kelapa,
sesuaikan rasa.lap daun pisang
-aturkan ikan dan tuang bahan2 d atasnya
-bungkus dengan cermat dan semat dengan lidi
-grill hingga ikan masak dalam msa 20-30menet
-hidang panas2
No comments:
Post a Comment