Tuesday, August 9, 2011

saje nak tau....


dalam banyak2 burung..burung ape yang boleh terbang ke belakang..?
cuba la teka....


burung murai laa....!! die sekor jer blei wat gtuh....


nak tau lagi tak pasal rambut manusia..?
kira2 rambut kita ni tumbuh 0.00000001 batu perjam..


nak tau tak yang sekor iguana dapat bertahan selam 28 menet dalam air..
agak2 kita boley tak tahan lama tu dalam air kalo tak guna tong oxygen...
ermmmmmm....



pandai main catur??? tau tak perkataan ''checkmate'' tu asal dari mana...?
haaaa....word tu asal dari perkataan Parsi tau iaitu ''Shah Mat'' yang maksudnya
''Raja Suda Mati''


ada jeans???? mesti la ada zip kan... try tgok zip tu zip ykk ke ta...
tau tak apa maksud YKK kat zip tu....
maksudnya YOSHIDA KOGYO KABUSHIBIBAISHA yang mana nama ni adalah pengeluar zip terbesar di dunia...... ermmmm..... zip jer dia keluarkan....1 dunia guna....




tau tak nama tempat paling panjang di dunia...
jap nak tnjuk...

pnjang kan.... nak baca macam mana nih....
jap nak eja..
taumatawhakatangihangakoauauota-mateaturipukakapikimaungahoronuku-pokaiwhenuakitanatahu
(maksudnya: dipuncak bukit dimana tamatia si lutut besar
menakluk gunung, tanah, mengembara darat dan laut,
sambil bermain seruling untuk orang dicintainya)

pjgn ni wehhh..nak baca cam ner... iskkk...

2 comments:

Edy Fee said...

banyak nye info.name jalan tu yang best.heehee hurmmm

TroubleFeha... said...

edy: hihi.... pjng kan....tu ade lagi perkataan paling panjang dalam kamus...tak dmsokkan dalam post...hihi...thanks yer singgah kjap....:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...