OPOR SIAM
bahan-bahan:
1/2 aya(potong 4-5 bhgn)
atau
daging(potong nipis)
1cm halia (blend)
2 ulasa bawang putih(blend)
4 ulas bawang merah (blend)
1 batang serai (ketuk)
1cm lengkuas
20 biji cili kering
2 tangkai bunga cengkih
2 biji buah pelaga (greng tnpa minyak dan blend)
2 kntum bunga lawang (goreng tanpa minyak dan blend)
1 cam kulit kayu manis (goreng tanpa minyak dan blend)
1 c/besar gula melaka
1/4 air asam jawa
1 c/besar kacang tanah (goreng tanpa minyak)
4 c/besar minyak
1/2 biji kelapa
(125 ml santan pekat dan 375ml santan cair)
garam dan serbuk perasa
method:
-perap ayan /daging dengan bawang dan halia selama
10-15 menet
-tumiskan ayam/daging selama 10 menet
-masukkan santan cair, serai dan lengkuas dan kacang
goreng. biarkan mereneh pada api yang kecil hingga
daging/ayam empuk
-panaskan minyak,tumis rempah(yang d blend td) dan
air asam jawa, gula melaka, garam dan santan pekat.
masak sekejap.
-masukkan rempah kedalam periuk daging/ayam tadi dan
masak hingga kuahnya pecah minyak.
-sesuaikan rasa dan angkat..
p/s: bhn2 yang kena blene tu blend sekali..bukan asing2..
No comments:
Post a Comment